Daugeliui iš mūsų retkarčiais tenka susidurti su pagiriomis, kurios gali sukelti tokius nemalonius simptomus kaip pykinimą, galvos skausmą, silpnumą, energijos trūkumą ir kita. Būtent dėl to, norėdamos nuo to apsisaugoti, įvairios kultūros atrado tam tikrus patiekalus, palengvinančius šią būseną. Nuo sočių angliškų pusryčių iki tradicinių korėjietiškų sriubų – pasaulis pilnas skanių ir pagirioms idealiai tinkančių valgių. Jei įdomu, leiskimės į kulinarinį turą ir iš arčiau susipažinkime su kiekvienos šalies valgymo įpročiais pagirių metu.
Islandija
Islandai pasižymi praktiškumu, o tai, be jokios abejonės, atsispindi ir jų virtuvėje – dažnai galima pamatyti, jog jie sunaudoja kiekvieną turimą produktą, ruošdami maistą. Būtent taip yra ruošiamas ir avies galvos terinas – vienas garsiausių patiekalų pagirioms lengvinti Islandijoje. Terinas yra į paštetą panašus patiekalas, šiuo atveju gaminamas iš avies galvos mėsos. Kad ir kaip keista bebūtų, tačiau islandams avies galvos terinas atrodo gana įprastas valgis, kurį valgo ypač tuomet, kai kankina pagirios.
Nyderlandai
Nyderlandai yra neatsiejami nuo silkės – būtent ji yra laikoma tradiciniu šalies valgiu, kurio paruošimo būdų yra tikrai ne vienas. Dėl to tikrai nekeista, jog sūdyta silkė su svogūnais yra ir tai, ką olandai valgo pagirių metu. Ji tokia populiari, jog paruoštą ją net galima įsigyti tiesiog gatvėje, kas yra itin patogu, jei eidami iš vakarėlio užsimanytume valgyti.
Australija
Jei kada viešėsite Australijoje ir jus kankins pagirios, vietiniai gyventojai greičiausiai jums pasiūlys suvalgyti „tigrinį“ skrebutį. Nors iš pradžių jis gali pasirodyti kaip įprastas, ant grotelių keptas sūrio sumuštinis, tačiau iš tiesų jis yra pagardintas mums neįprastu ingredientu – Vegemite. Vegemite yra užtepas, ruošiamas iš mielių, kurios lieka kaip šalutinis produktas, gaminant alų. Jo skonis yra labai panašus į jautienos sultinį, tad nieko keisto, jog sūrio skrebučiui suteikia daugiau unikalumo. Įprastai Vegemite ant sūrio yra užtepamas juostelėmis, dėl ko sumuštinis ir įgavo tigrinio skrebučio pavadinimą.
Austrija
Nors guliašo sriuba yra vengrų nacionalinis patiekalas, visgi ji prigijo ir Austrijoje, kaip vienas iš prevencinių valgių, padėsiančių apsisaugoti nuo pagirių. Guliašo sriuboje rasite daug mėsos, įvairių daržovių, ypač paprikos, ir prieskonių. Negana to, austrai dažnai šią sriubą pagardina ir vietinėmis dešrelėmis.
Peru
Leche de tigre arba tigro pienas naudojamas sevičei marinuoti, tačiau ilgai netruko, kol jis buvo pradėtas laikyti ir kaip puiki priemonė pagirioms išgyventi. Tai citrusinis gėrimas, kuris yra ir šiek tiek aštrus. Dažno Peru gyventojo šaldytuve rasite paruoštą jo partiją saviems poreikiams, nesvarbu, ar tai būtų skirta sevičės gaminimui, ar pagirioms lengvinti. Peru restoranuose jis gali būti patiekiamas ir kokteilio forma.
Meksika
Meksikiečiai vadovaujasi logika, jog pagirias galima atbaidyti aštrumu. Būtent tuo pasižymi ir garsioji Menudo sriuba. Ji gaminama iš pomidorų, čili, žarnokų ir įvairių prieskonių. Menudo sriuba ne tik pažadins ir suteiks energijos, bet ir padės organizmui atstatyti prarastas medžiagas po alkoholio vartojimo.
Vengrija
Langošas arba vengriška pica yra dar vienas patiekalas, kuris gali būti valgomas pagirių metu. Ji nuo įprastos picos skiriasi tuo, jog tešla yra ne kepama krosnyje, o gruzdinama aliejuje, kuri vėliau yra derinama su bulvių koše, grietine ar jogurtu. Tokia pica dar gali būti pagardinama tarkuotu sūriu, grybais, uogiene bei kitais priedais, priklausomai nuo to, ką mėgstate. Nors langošas toli gražu nėra vienas lengviausių patiekalų, tačiau jį tikrai verta paragauti, jei būsite Vengrijoje, nepriklausomai nuo to, ar tuo metu kentėsite nuo pagirių ar ne.
Jungtinė Karalystė
Visame pasaulyje žinomi angliški pusryčiai yra tai, ką anglai valgo kiekvieną dieną. Ne išimtis ir rytai, kuomet pasireiškia pagirios. Tokį patiekalą įprastai sudaro: šoninė, kiaušiniai, dešra, pomidorai, keptos pupelės ir grybai. Šie pusryčiai labai sotūs ir maistingi, pripildyti riebalais ir baltymais, o tai yra kaip tik tai, ką gydytojai rekomenduoja valgyti, norint atsikratyti prastos savijautos po alkoholio vartojimo.
Korėja
Korėjiečiai tikina, jog yra atradę būdą, kaip greitai įveikti pagirias, prieš grįžtant į darbą po nakties linksmybių. Tai yra Haejangguk sriuba arba pažodžiui – sriuba, skirta gydyti pagirias. Nors šios sriubos variacijų yra keletas, tačiau pati populiariausia – iš jautienos sultinio, kiaulienos, daržovių ir sukrešėjusio jaučio kraujo. Būtent pastarasis ingredientas dažnai atbaido atvykėlius paragauti šio valgio, tačiau, jei kada norėtumėte Korėjoje greičiau atsigauti po audringo vakarėlio, būtinai jį išbandykite.
Lietuva
Na, ir galiausiai, negalime nepaminėti Lietuvos ir jos pagrindinio patiekalo nuo pagirių. Tai – visiems gerai žinoma raugintų kopūstų sriuba. Ir nors šis gydymosi būdas žinomas jau nuo seno, jis tikrai nėra laužtas iš piršto. Raugintų kopūstų sriuboje gausu organizmui reikalingų elektrolitų, probiotikų, kurių būtent ir netenkama pagirių metu. Negana to, kadangi sriuba yra skystis, ji padės sumažinti ir dehidrataciją. Taigi, jei kankina bloga savijauta po vakarėlio, nebūtina griebtis aukščiau minėtų valgių, kuriuos pasigaminti Lietuvoje gali būti gana sudėtinga. Idealus maistas tokiu atveju bus raugintų kopūstų sriuba!
Egzistuoja daug receptų, kurie padeda sumažinti alkoholio poveikį organizmui, bet jei neturite noro ir sveikatos iš ryto gaminti – šiam tikslui pasiekti šveicarų kompanija “Novelty Pharma” sukūrė maisto papildą Nightout. Dėl savo unikalios sudėties ši priemonė – itin naudinga mūsų organizmui, padeda greitai atstatyti dėl alkoholio vartojimo prarastas naudingas medžiagas bei yra saugi vartoti, nesukelia alergijų ir neapsunkina organų veiklos. Nightout poveikį pajusite vos per 20 minučių. Trumpiau tariant – Nightout leidžia greičiau palikti pagirių nemalonumus užnugaryje.